Triplan rakentuminen

Triplan rakentuminen

Tripla herättää Pasilan henkiin

Keski-Pasilasta on tullut Triplan myötä Helsingin uusi ja elävä keskus. Tripla on kolmen korttelin kokonaisuus, johon kuuluu kauppakeskus, pysäköintilaitos, joukkoliikenneasema, asuntoja, hotelli ja toimistoja.

TRIPLA ON MITTAKAAVALTAAN LÄHES KOLMEN KAMPIN KESKUKSEN SUURUINEN

Keski-Pasila on Helsingin keskeisimpiä kehityshankkeita tulevien vuosien aikana. Pasilan keskus Tripla yhdisti Itä- ja Länsi Pasilan toisiinsa, samoin kuin uuden asuinalueen sen pohjoispuolella ja suunnitteilla olevat korkeat tornitalot sen eteläpuolella.

Tripla on jättimäinen kokonaisuus, johon kuuluu kolme korttelia. Triplan kokonaislaajuus on yhteensä noin 183 000 kerrosneliötä. Tripla valmistui vaiheittain vuosina 2019–2020.

Pasila ennen

Pasila tulevaisuudessa

SIJAINNILTAAN OHITTAMATON

Uudesta Pasilasta on Triplan myötä kehittynyt valtakunnallisesti ainutlaatuinen kaupunkikeskus. Uusi Kehärata lentokentälle, läntinen lisäraide, uudistettu Veturitie ja Pisararata tekevät Triplasta ohittamattoman. Tripla muodostaa läheisten Hartwall Arenan ja Helsingin messukeskuksen kanssa Helsingin suurtapahtumien keskipisteen.

Valmistuessaan Tripla tarjoaa noin 400 uutta asuntoa ja töitä 7 000 ihmiselle, mutta Keski-Pasilaan rakennetaan toki muutakin. Triplan pohjoispuolelle rakennettaviin Ratapihakortteleihin tulee koteja 3 000 uudelle pasilalaiselle sekä 1 000 työpaikkaa. Triplan eteläpuolelle puolestaan nousee 8–10 tornitalon alue, joihin tulee sekä asuntoja että toimistoja. Vuonna 2040 Keski-Pasilassa on 5 000 asukasta ja 13 000 työpaikkaa.

TRIPLA RAKENNETTIIN YMPÄRISTÖN EHDOILLA

Triplan suunnittelun lähtökohtana oli ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus. Muiden ratkaisujen lisäksi olemassa olevaa infrastruktuuria hyödynnettiin mahdollisimman pitkälle.

Energiatehokkuus säästi ympäristöä, mutta johti myös huomattaviin kustannussäästöihin.

 • Kattopinta-alasta kolmasosa on puistoaluetta viherkattoineen.
 • Triplassa on 3 400 polkupyörän pysäköintipaikkaa ja yli 300 sähköauton latauspistettä.
 • Kulutettavan puhtaan veden määrä on 20 % hyvää nykykäytäntöä alhaisempi.
 • Jätteet kerätään keskitetyllä imujätejärjestelmällä.
 • Triplassa käytetään kaukolämpöä ja -kylmää.
 • Tripla rakennettiin LEED-ympäristösertifikaatin korkeimpien platina-tason kriteerien mukaisesti.

AJATONTA JA URBAANIA ARKKITEHTUURIA

Tripla toteuttaa ajatonta kaupunkiympäristöä, joka jatkaa Helsingin kantakaupungin laajentumista Pasilaan. Samalla se luo uutta, monimuotoista taustaa helsinkiläiselle kaupunkielämälle puistoineen, aukioineen ja kevyen liikenteen väylineen.

Tripla on jatkoa keskustan ja Töölönlahden kulttuurivyöhykkeelle. Tripla kasvaa kiinni keskuspuiston alueeseen ja yhdistyy näin Helsingin vihreään sydämeen ja ulkoilualueisiin.

Tripla muodostaa läheisten Hartwall Arenan ja Helsingin messukeskuksen kanssa Helsingin suurtapahtumien keskipisteen.

Triplan konseptisuunnittelijana suunnittelukilpailussa toimi hollantilainen arkkitehtitoimisto Office for Metropolitan Architecture (O.M.A.). Suomalaisena arkkitehtina ja pääsuunnittelijana toimivat Arkkitehdit Soini & Horto Oy sekä Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula.

 • Vuonna 2014

  Uuden Pasilansillan rakentaminen alkoi.

  Työ valmistui 2015.

 • vuonna 2015

  Asematason alapuolinen rakentaminen alkoi.

  Työ valmistui 2017.

 • vuonna 2016

  Pysäköintilaitoksen rakentaminen alkoi.

  Työ valmistuu 2019.

 • vuonna 2017

  Mall of Triplan rakentaminen alkoi.

  Avajaisia vietetään 2019.

 • vuonna 2017

  Pasilan aseman rakentaminen alkaa. 

  Työ valmistuu 2019.

  Pasilan aseman toiminta ei keskeydy missään vaiheessa. Rakennusprojektin aikana käytetään väliaikaista asemaa.

 • vuonna 2018

  Tomistojen ja hotellin rakentaminen alkaa.

  Työ valmistuu 2020.

 • vuonna 2018

  Asuntojen ensimmäisen vaiheen rakennustyö alkaa.

  Asunnot valmistuvat vuosien 2019 ja 2020 aikana.

ASU VIIHTYISÄSTI, VIHREÄSTI JA KESKELLÄ PALVELUITA

Triplaan valmistui lähes 400 asuntoa. Tarjolla on vuokra- ja omistusasumista pientalouksille ja perheille. Viihtyisä piha-alue viherkattoineen toimii asukaspuistona.

Triplassa kiinnitettiin erityistä huomiota asuntojen viihtyisyyteen ja toimivuuteen. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota esimerkiksi valoisuuteen.

 

Asuntojen sijainti Triplassa takaa erinomaiset palvelut parin askeleen päässä. Ensimmäisiä asuntoja aletaan rakentaa vuonna 2018 ja niiden ennakkomarkkinointi käynnistyy loppuvuonna 2017.

Tripla on kuin valtamerilaiva

Pasilansillan valmistuminen 2014-2015

Seuraa Keski-Pasilan rakentumista